Noras ilgai gyventi žinomas nuo seniausių laikų. Senovėje žmonės gyvenimą ilginti bandė dietomis, vaistažolėmis ar net stebuklingais eliksyrais. Dabar ilgaamžiškumo siekis – ne tik nugyventi daugiau metų, bet ir nugyventi juos kokybiškai, nesergant lėtinėmis ligomis, judant ir protaujant.
Vienas svarbiausių veiksnių, siekiant ilgo ir sveiko gyvenimo-tai subalansuota mityba.
Maistas aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis – vitaminais, mineralais, baltymais, angliavandeniais ir riebalais, kurių reikia tinkamai visų organų sistemų veiklai. Sveikatai palankus maitinimasis padeda palaikyti tinkamą svorį, stiprinti imuninę sistemą ir pagerinti bendrą savijautą.
Moksliniuose tyrimuose nurodoma, kad subalansuota mityba turėtų apimti visų maistinių medžiagų grupes:
· sudėtinius angliavandenius (viso grūdo produktus, daržoves, vaisius),
· sveikus riebalus (avokadus, riešutus, alyvuogių aliejų),
· kokybiškus baltymus (ankštines daržoves, žuvį, kiaušinius, liesą mėsą),
· pakankamą kiekį skysčių.
Dauguma trumpalaikių dietų žada greitus rezultatus, gražias kūno linijas, tačiau dažnai jos nėra tokios veiksmingos, sukelia kalorijų deficitą organizme, kurios sukelia sveikatos sutrikimus. Griežtas kalorijų ribojimas, tam tikrų maisto grupių atsisakymas ar valgymo laikotarpių apribojimai gali sukelti medžiagų apykaitos lėtėjimą, energijos stoką ir emocinį nuovargį, valgymo sutrikimų riziką, dažnus svorio svyravimus („yo-yo“ efektą).
Norint būti sveikais ir energingais, reikia valgyti kuo įvairesnį, daug spalvų turintį maistą, neskubėti ir pasimėgauti.
DIETOMS NE – subalansuok lėkštę ir jauskis energingas ir sveikas kiekvieną dieną!
Pasimetei? Nori pasitarti, ką valgyti ir kaip atrodo subalansuota lėkštė?
Rašyk: livija.kiere@elektrenuvsb.lt